Hacıyakup köyü, 1173;
Yunusefendi köyü, 557
Açma köyü, 542;
Çamlıbel Köyü,304;

Açma Köyü

Orman arazilerinin temizlenerek yerleşime uygun hale getirilmesiyle kurulmuş bir köy olduğundan buraya “Açma” adı verilmiştir.
Diğer adı Gökçedere’dir. İlçe merkezine 3 km uzaklıkta olan köye, Birinci Dünya Savaşı sonrası Ordu ve Trabzon’dan göç eden Çepniler yerleşmiştir. Köyün nüfusu 750 olup yarısı Alevî, yarısı Sünnî vatandaşlardan oluşmaktadır. Açma Köyünde bir cemevi ve bir cami bulunmaktadır. Caminin resmi din görevlisi mevcuttur.

Çamlıbel Köyü

Çamlıbel Köyü, Yunusefendi köyünden ayrılmış ve ilçe merkezine 10 km uzaklıkta bir köydür. Köy halkı, 1916 yılı sonrası buraya göç eden Trabzonlulardan oluşturmaktadır. 2010 yılı verilerine göre Çamlıbel köyü, 419 kişiden oluşur ve köy nüfusunun tamamı Alevî’dir. Köyde bir cemevi, iki cami vardır ve her iki caminin de resmi din görevlisi kadrosu mevcuttur. Nüfusa oranla köyde iki caminin inşa edilmesi, arazinin elverişsizliği nedeniyle yerleşimin çok dağınık olmasından kaynaklandığı söylenebilir.

Hacıyakup Köyü

Köyün kurucuları Maykop (Rusya Federasyonu içindeki Adigey Cumhuriyetinin başkenti) yakınlarından gelen Hacı Yakup ve Hacı Osman liderliğindeki Kuzey Kafkasyalılardır. Köy nüfusu içinde Osmanlı-Rus (93 Harbi) savaşı sonrası Karadeniz’den göç edenlerle beraber, sayıları azda olsa Gürcüler de vardır. Bununla birlikte Karadeniz Çepnileri nüfusun çoğunluğunu oluşturmaktadır. Köy, ilçe merkezine 2 km uzaklıktadır. Köyün nüfusu 1.605’tir. Kuzey Kafkasyalılar, Karadenizliler ve Gürcülerden oluşan ve üç farklı kültürü barındıran köyün en önemli özelliği, kimisi Alevî ve kimisi Sünnî olan halkın dostça bir arada yaşıyor olmasıdır.

Yunusefendi Köyü, 1880-1890 yılları arasında Trabzon’un Akçabat ilçesi, Eskiköy’den gelen aileler tarafından kurulmuştur. Köye ilk gelen aile Sezer ailesi olup, köy adını Sezer ailesinin reisi Yunus Sezer’den almıştır. Yunusefendi köyü, ilçe merkezine 9 km uzaklıktadır. Köyde bir cami ve üç tane cemevi vardır. Köyün nüfusu 761 kişi olup tamamı Alevî’dir. Halen köyde mevcut olan Sezer, İmamoğlu, Mehdioğlu, Malkoçoğlu, Çimçim gibi sülaleler Çepni kökenlidirler. Arazinin elverişsizliği nedeniyle köy oldukça dağınık bir görünüm arz etmektedir Yunusefendi köyü aslında araştırma yöresindeki Alevîlerin merkezini oluşturmaktadır. Çamlıbel köyü, bir zamanlar Yunusefendi köyünün mahallesi iken sonradan ayrılmış bir köydür. Diğer köylerdeki çoğu Alevîler de, başlangıçta çeşitli sebeplerden dolayı bu köylerden ayrılmışlardır. Bu anlamda Açma, Çamlıbel, Hacıyakup ve Yunusefendi köylerinin nüfusuna kayıtlı olduğu halde Gölyaka ilçe merkezinde yaşayan çok sayıda Alevî vardır. Bunlar, kendi inanış ve anlayışlarını yaşatmak üzere Gölyaka ilçe merkezinde “Gölyaka Hacı Bektâşî Veli Kültür Değerlerini Koruma ve Yaşatma Derneği” adı altında bir dernek kurmuşlardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir