Trabzon genelinde olduğu gibi Eskiköy’de de kadınlar çoğu zaman bir araya gelip bir yandan sohbet bir yandan da hasır bilezik örüyorlar

Kadınlar, kuyumcuların verdiği altın telleri, ince ince işleyerek hasır bilezik ve gerdanlık üretiyor hasır bilezik işletmeciliği Trabzon’da bir kültür mirası 1950 yılından sonra ilgi görerek yüzlerce kadının evlerinde ördüğü bir gelenek haline geldi.

Trabzon’un kalkınmasında hasır bileziğin çok büyük katkısı var.

Hasır bilezik örücülüğü yapan Necla ÇAĞLAR ÇAVUŞ “yıllardır çifte adı verilen cımbızla 22 ayar altın tel örüyorum bu işi öğrenmeye ilk olarak kara gümüşle başlıyoruz, beyaz gümüşle devam ediyoruz, elinizi düzelttikçe altın telden hasır örüyoruz. Birbirimizle sohbet ederek işlerimizi yapıyoruz. Bu iş usta çırak meselesi. Ben de başkalarına öğrettim. Bu şekilde birbirimizi meslek sahibi yaptık. Kuyumculardan teslim aldığımız 32 mikron kalınlığındaki altın telleri, bir hafta içinde örerek, gerdanlık ve bileklik yaptıklarını ifade eden Necla ÇAĞLAR parça başı çalıştıklarını, hasırlar bitince kuyumculara teslim ettiklerini kaydetti. Kadınların dönüşümlü olarak evde toplanıp bilezik örüyoruz kendimizi kuyumcuyla sözleştiğimiz güne göre ayarlıyoruz. Çocuğumuzu, işimizi ona göre ayarlıyoruz. Burada kendi işimizin patronuyuz.” şeklinde konuştu.

Örücülükten elde edilen gelirle çocukların ve evin masrafları karşılanıyor

“Serdiğimiz bez parçaları üzerinde hasırı örüyoruz. En ufak parçalarını dahi kaybetmememiz gerekiyor. Kaybedersek onun ücretini de biz veriyoruz. Kuyumcular, bizlere gram altın tel veriyorlar. Verilen telden kaybettiğim zaman benim ücretimden kesiliyor. Kırılan parçalarını bile topluyor öyle teslim ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kuyumcu ise, “Hasırlar bize bayanlardan yarı mamul olarak geliyor. Biz kırılan telleri uç uca getirerek kaynatıyoruz ve hasırı tokmakla döverek, düzeltiyoruz. Kapaklarını takıp, kaynatıyoruz. Kilidini takıp, renk aşamasına getiriyoruz. Kadınların örmeye başladığı altın teller, bizim işlemlerimizle birlikte yaklaşık 10 gün içinde hazırlanıp, vitrindeki yerini alıyor, hasır Trabzon’a özel bir el sanatı Hasırın çeşidi olmaz sadece kalınlığı olur. 5 sıradan 31 sıraya kadar örülür. Özel siparişler alarak, kadınlara hasır ördürüyoruz.” diye konuştu.
El emeği göz nuru Altın Kemer 100 cm

Trabzon’un yetenekli kadınları altın bilezik dokur, altın ve gümüş telleri dantel gibi işler, el emeği göz nuru hasır bilezikler sanatla buluşur emek.

Trabzon’da el işi hasır altın kemer dokuyan Necla Çağlar Çavuş “100 CM 13 Kol 22 Ayar Altın kemeri 32 mikron tel ile ortalama 15-20 günde dokuyorum”dedi.

Maşallah, dokuyanın ellerine gözlerine sağlık

İşte Hasır Örmede Kullanılan Araç ve Gereçler

Çifte: Çelikten yapılmış altın veya gümüş tellerini ezme şekillendirmede kullanılır.
Tokmak: Şimşir ağacından yapılır. Örülen hasırı düzeltme ütüleme için kullanılır. Örgüye zarar vermeyecek sertlikte hasır dövülür.
İğne: Plastik kalemin ucu eritilerek iğne kaynak edilerek yapılır. Tellerin geçtiği deliklerin açılmasında kullanılır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir