1954-57 ve 1969-73 Dönemler Tokat Milletvekili Yusuf İzzettin ULUSOY 15 Ekim 2005 günü aramızdan ayrıldı.
1921 yılında Hacıbektaş’ta doğan Yusuf İzzettin ULUSOY 1954 yılında henüz 33 yaşındayken Demokrat Partiden (DP) Tokat vekili olarak Türkiye Büyük Millet Meclisine TBMM girdi.
Hacı Bektaş-i Veli soyundan gelen ULUSOY Hacı Bektaş Veli Türbesinin müzeye dönüştürülmesi için uzun uğraşlar verdi ve bu konu ile ilgili dönemin Başbakanı Menderes ve ilgili kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulundu.
Ulusoy’un bu çabaları 1964 yılında semeresini verdi ve Hacı Bektaş Veli Türbesi müzeye dönüştürüldü.
Pir Yusuf İzzettin ULUSOY bir dönem Hacı Bektaş Veli Dergâhı Postnişini görevini de yaptı.
Yusuf İzzettin ULUSOY Birinci Meclis Başkan Vekili Cemaleddin ÇELEBİ’nin torunu, Tokat eski milletvekili Ali Rıza ULUSOY’un kardeşi, Turizm eski bakanı Şahin ULUSOY’un amcası, TBMM parlamenter Hizmetler Müdürlüğü personeli Ali Rıza ULUSOY’un da dedesiydi.
17 Ekim 2005 Pazartesi günü Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesinde toprağa verilen Yusuf İzzettin Ulusoy evli ve 10 çocuk babasıydı.
DEDESİ MİLLİ MÜCADELEYE DESTEK VERDİ
Yusuf İzzettin Ulusoy’un dedesi Cemaleddin Çelebi Hacı Bektaş Veli’nin torunu olarak Alevi toplumu üzerinde ağırlıklı bir etkiye sahipti.
Gazi Mustafa Kemal, 1919 yılında Milli Mücadele için hazırlık yapmak ve halktan destek almak üzere Anadolu’ya çıkınca 22 ve 23 Aralık 1919 günlerinde Hacıbektaş’ta Yusuf İzzettin Ulusoy’un dedesi Cemaleddin Çelebi’nin evine konuk oldu.
Çelebi kendisinden Milli Mücadeleye destek isteyen Gazi’yi kırmadı ve Alevi toplumunun Milli Mücadeleye katılmasına önayak oldu.
İş Bankası Yayınları arasında yer alan Cumhuriyet Aile Albümü kitabında Gazi Mustafa Kemal Cemaleddin Çelebi görüşmesi şu satırlarla anlatılıyor.
“1920’lerde Alevi-Bektaşi cemaatinin desteğini almaya önem veren Mustafa Kemal 1919’da Sivas Kongresinden sonra geleceğin başkenti Ankara’ya geçerken Alevi-Bektaşiliğin başkenti Hacıbektaş’ta Cemaleddin Çelebi ile buluştu. Cemaleddin Çelebi daha önce kimseye hatta Enver ve Talat paşalara bile yapmadığı bir şeyi yaptı. Mustafa Kemal’i Hacıbektaş girişinde karşıladı.
Henüz Anadolu Hareketi’ kaderinin belli olmadığı, pek çoklarınca çılgın bir macera olarak görüldüğü günlerdeki bu buluşma, Alevi-Bektaşi Cemaati’nin ve Dergahının tam desteğini sağlayacak ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kaderini belirleyecekti. Cemaleddin Çelebi ilk Meclis’te Kırşehir Milletvekili ve Mustafa Kemal’in de önerisiyle Meclis Başkanvekili oldu.
İlk Meclis günlerinde Cemaleddin Çelebi hastadır. 1922’de hayata gözlerini kapayınca yerine kardeşi Velayeddin Çelebi geçer. Velayeddin Çelebi, Cumhuriyet’in ilan edileceği kader günlerinde yayınladığı bildiride cemaate ve ocaklara, “Yeniden bildirim ki, bu halkı kurtaracak olan Gazi Mustafa Kemal Paşa’dır” diye seslenmekte, cemaatin Cumhuriyet’e desteğini bir kez daha vurgulamaktadır.”
Cemaleddin Çelebi, Gazi Mustafa Kemal’e Birinci Meclis’i oluşturduğu dönemde de destek verdi ve bu amaçla Anadolu’daki Alevi toplumuna hitaben bir mektup yazdı. Çelebi, 25 Nisan 1921 tarihi taşıyan mektubunda şunları kaydetti:
“Anadolu’da bulunan ceddim Hacı Bektaşı Veli hazretlerine içten sevgisi bulunan tüm sevenlerine ve soydan gelenlere:
Bu ulusu kalkındıran, bağımsızlığını sağlayan ve varlığı tüm islam dünyasına onur nedeni olan TBMM Başkanı dünyaca ünlü Gazi Mustafa Kemal hazretlerinin yayınladıkları genelge herkesçe bilinmektedir.
Andığımız Gazi Paşanın gelişme, vatanı yüceltme hakkındaki isteklerini yerine getirmek, bizler için kutsal bir borçtur. Ulusumuzu kurtaracak, mutluluğu sağlayacak olan doğru düşüncelerdir. Bunu yapmayanların bizlerle bir ilişkisi kesinlikle olamaz.
Yolumuzun tüm yerlerine andığımız yüce kişinin gösterdiği adaylardan başkasına oy vermemelerini vatanımızın kurtuluşunu ancak bu yolla olası olduğunu önemle iletirim.”
Mustafa Kemal Atatürk, soyadı kanunu çıkınca Yusuf İzzettin Ulusoy’un dedesi Cemaleddin Çelebi’ye Milli Mücadeleye verdiği destekten dolayı “ULUSOY” soyadını verdi.