Pir Sultan Abdal Sözlüğü beş yıl içinde yazılan ve Pir Sultan Abdal deyişlerinde geçen kimi sözcüklerin Alevi-Bektaşi inancındaki anlamlarını içeren ve bu anlamda tarihi ve sosyolojik bilgiler veren bir kitaptır.

Aleviler kendilerini ifade edecek hemen hemen bütün mekanizmalardan yoksun bir şekilde inançlarını yaşatma kavgası vermektedirler. İbadet etme olanakları, yazılı tarihleri, topluluğun hafızasına ait eserleri tahrip edilmiş olan Alevilerin ellerinde bugün yalnızca sözlü kültürleri kalmıştır. Halk fiilimi alanında çalışmalar yapan Leyla Akgül’ün bu eseri Alevi toplumunun elinde kalan son değere önemli bir katkıdır. Sözlü kültürün büyük ulu ozanı Pir Sultan Abdal bugün daha fazla ve yeniden anlaşılmak zorundadır. Alevi topluluğunun hakim hegemonya tarafından içerisine “sızilamayan” ender değerlerinden olan bu ozanın anlaşılmasına bir katkı olan bu eser bir başvuru kaynağı olarak hakettiği yeri alacaktır.

Leyla Akgül
La Kitap Yayınları Yayın Yönetmeni

Hakkında:

Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi Kamu Yönetimini Bölümünü bitirdi.

20 Mayıs 2006 tarihinde Ankara’da düzenlemiş olduğu ANADOLU’DAN ESİNTİLER şiir dinletisinde kendisine BAHAETTİN KARAKOÇ tarafından KARAGÜL mahlası verildi.

İznik Belediyesi ve İznik Kaymakamlığı’nın birlikte organize ettiği “İznik Göl Akşamları Şiir Dinletilerine konuk oldu. “Başını Eğmeyen Başak” isimli şiiri İznik Göl Akşamları “ŞİİRCE” isimli kitaba alındı.

TRT Antalya Radyosu’nda araştırmacı gazeteci / yazar Saffet Uysal’ın hazırlayıp sunduğu Bu Toprağın Sesi programına katıldı.

Şiir ve yazıları; Gaziantep Tarih ve Kültür Dergisi, Akdeniz Edebiyat, Aykırı Sanat, Kum, Yedi İklim, Lacivert, Ay Vakti, Mavi Çınar, Mavi Çadır, Hayal, Tasfiye, Akademi ve Mor Taka dergilerinde yayınlandı. Halk Bilimi alanındaki çalışmaları devam ediyor.

Pir Sultan Abdal Sözlüğü ve Metrodan İnsan Manzaraları isminde iki kitabı bulunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir